Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Pravo na osobnu invalidninu priznaje se osobi s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, u svrhu zadovoljavanja njezinih životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice.

Pravo na osobnu invalidninu ne može se priznati:

 •  osobi koja osobnu invalidninu ostvaruje po drugoj osnovi
 •  osobi koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za uključivanje u zajednicu
 •  osobi koja ima u vlasništvu poslovni prostor koji ne koristi za obavljanje registrirane djelatnosti
 • djetetu ili odrasloj osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovoga Zakona ili drugim propisima.

Pravo na osobnu invalidninu ne može se priznati osobi kojoj je priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu sukladno odredbama ovoga Zakona ili na temelju drugih propisa.

Pravo na osobnu invalidninu priznaje se s danom podnošenja zahtjeva ili pokretanja postupka po službenoj dužnosti, a isplaćuje se mjesečno.

Osobna invalidnina za osobu koja nema vlastiti prihod iznosi mjesečno 250% osnovice iz članka 27. stavka 2. Zakona o socijalnoj skrbi.

Ako osoba ostvaruje prihod po bilo kojoj osnovi, osobna invalidnina utvrđuje se kao razlika između iznosa iz stavka 250% osnovice za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi i prosječnog prihoda ostvarenog u prethodna tri mjeseca prije mjeseca u kojem je podnesen zahtjev, odnosno u kojem je pokrenut postupak po službenoj dužnosti.

U prihod iz stavka  se ne uračunava zajamčena minimalna naknada, naknada za troškove stanovanja koja je ostvarena na temelju ovoga Zakona, mirovina do iznosa najniže, odnosno minimalne mirovine ostvarene za 40 godina mirovinskog staža, ortopedski dodatak, sredstva za uzdržavanje koje dijete ostvaruje na temelju propisa o obiteljskim odnosima, stipendija za školovanje učenika ili studenta dok traje redovito školovanje ili studiranje i doplatak za djecu.

POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA DONOŠENJE ODLUKE O ODOBRENJU PRAVA NA OSOBNU INVALIDNINU-za odrasle osobe

 1. Preslika osobne iskaznice
 2. Rodni list
 3. Uvjerenje o katastarskom prihodu za osobu u potrebi
 4. Zemljišno-knjižni izvadak za osobu u potrebi
 5. Potvrde o visini dohotka iz Porezne uprave,
 6. Uvjerenje HZMO o visini i vrsti mirovine
 7. Medicinska dokumentacija o primarnoj bolesti

(obavezno donijeti nalaze ne starije od šest mjeseci)

POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA DONOŠENJE ODLUKE O ODOBRENJU PRAVA NA OSOBNU INVALIDNINU-za djecu i mladež do 21 godine života

 1. Preslika osobnih iskaznica za roditelje, za djecu uvjerenje o prebivalištu
 2. Rodni list i Domovnica ( za dijete)
 3. Potvrde o visini dohotka iz Porezne uprave ( za dijete )
 4. Uvjerenje od katastra (za dijete )
 5. Zemljišno-knjižni izvadak ( za dijete )
 6. Medicinska dokumentacija

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.